de koninklijke weg


de koninklijke weg 1.0

de grote, openbare weg; de weg die zonder omwegen naar een bestemming voert

Algemene voorbeelden


Laat mij door uw land trekken. Wij zullen niet afwijken door akkers of wijngaarden. Wij zullen het water uit de putten niet drinken. Wij zullen langs de koninklijke weg gaan, totdat wij uw gebied doorgetrokken zijn.

http://herzienestatenvertaling.nl/teksten/numeri/21/

In de Hebreeuwse tekst staat het woord 'mecillah' wat een aanduiding is van een aangelegde weg, want in die tijd liepen er vele ongebaande sporen en weggetjes door het land doordat daar toevallig regelmatig mensen en dieren langskwamen. Maar een gebaande weg was een weg die met veel mankracht werd aangelegd, en dit soort wegen werd ook wel aangeduid als een koninklijke weg.

https://www.dagelijkswoord.nl/3192,

de koninklijke weg 2.0

de openlijke, eerlijke, rechtschapen manier; de wijze die geen valsheid, slinksheid of bedrog in zich heeft

Algemene voorbeelden


Word ik nu verondersteld om een samenzwering onder de collega's op te zetten tegen Herman of is er een manier om dit open te spelen? Is er een koninklijke weg? Kan ik dan bijvoorbeeld niet een brief sturen aan de premier met een voorstel ter agendering in het kabinet van 11 oktober 2002: draag óf mij, óf minister Heinsbroek bij de koningin voor tot ontslag.

Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

de koninklijke weg 3.0

de gangbare, gebruikelijke, officiële manier

Algemene voorbeelden


De ambassadeur is niet erg gelukkig met de uitspraken van minister van buitenlandse zaken Kooijmans, die voor de Oosteuropese landen "de koninklijke weg" naar de NAVO bepleitte via een lidmaatschap van de Europese Gemeenschap en de Westeuropese Unie [...]. Er is geen tijd voor die koninklijke weg. Dat kan jaren gaan kosten. Daarvoor zijn de dreigingen té acuut. Het is dringend noodzakelijk dat we de korte weg naar het NAVO-lidmaatschap volgen.

NRC,

De ministerraad besloot vrijdag ook dat met onmiddellijke ingang overdrachtsbelasting wordt geheven bij de economische overdracht van onroerend goed. "Via de achterdeur wordt een nieuwe belastingsoort geïntroduceerd. Principieel onjuist", vindt Van Dijk. Hij doelt op de Grondwet waarin staat dat rijksbelastingen alleen 'uit kracht van we ' mogen worden geheven. "Een discussie met het parlement, vooraf en niet achteraf, is de koninklijke weg."

NRC,

de koninklijke weg 4.0

de meest rechtlijnige, de kortste, de gemakkelijkste manier

Algemene voorbeelden


Ook de minst kansrijken mogen immers niet op voorhand worden afgeschreven voor deelname aan betaalde arbeid: de 'koninklijke weg' uit de problemen van armoede en sociale uitsluiting.

http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_rapporten_9709,